Umiejętności z zakresu gospodarstwa domowego, to podstawowy zakres czynności niezbędnych do samodzielnego funkcjonowania. Przygotowanie posiłku stanowiło nie lada wyzwanie, tym bardziej, że jest to czynność typowa dla każdego człowieka, więc opanowanie jej, choćby w minimalnym zakresie jest jak najbardziej zasadne.
Pracownia kulinarna swój typowy zakres czynności i zadań podzieliła na 3 grupy:
- tzw. czynności przygotowawcze,
- zadania podstawowe (proste sałatki, desery, kanapki),
- zadania skomplikowane (dania i zestawy obiadowe, ciasta, obsługa złożonego sprzętu kuchennego).
Aby móc samodzielnie wykonywać potrawy i dania kulinarne, najpierw trzeba opanować podstawowe tajniki wiedzy żywieniowej, by potem w miarę talentu i chęci móc tworzyć z nich nieograniczoną wręcz ilość nowych, oryginalnych dań.
Pracownia gospodarstwa domowego przygotowuje:
- przekąski zimne i gorące,
- potrawy z jaj, mleka, sera,
- potrawy z mąki, kasz, makaronu i ziemniaków,
- potrawy z warzyw,
- potrawy z grzybów,
- potrawy z ryb i mięs,
- potrawy słodkie - ciasta i desery,
- zupy,
- sosy,
- pasty do kanapek,
- surówki i sałatki,
- soki i napoje,
- przetwory.
W/w posiłki wykonywane są bez konserwantów, barwników i polepszaczy.
Wyroby kulinarne pracowni konsumowane są każdego dnia przez dwie pracownie WTZ. Sprawne przygotowanie codziennych posiłków wymaga wcześniejszego zaplanowania zestawów potraw na każdy dzień tygodnia.
Oprócz posiłków codziennych, przygotowuje się potrawy okolicznościowe z okazji świąt (śniadanie Wielkanocne, wieczerzę Wigilijną), na plenery, ogniska, grille itp. oraz z okazji imienin - piecze torty lub ciasta.
Podawanie potraw jest czynnością, której sprawne wykonanie zależy w dużej mierze od odpowiednio dobranego i przygotowanego sprzętu, odpowiedniej dekoracji potraw i pięknie udekorowanego stołu, dlatego też pracownia stara się, aby przygotowane dania wyglądały estetycznie i apetycznie.